Creștinii ortodocși din Republica Moldova îl sărbătoresc azi pe Sfântul Vasile cel Mare

Anual, pe data de 14 ianuarie creştinii ortodocşi marchează sărbătoarea Sfântului Vasile din Cezareea Cappadociei, cunoscut sub numele Vasile cel Mare. Acesta este unul dintre cei mai importanţi părinţi ai bisericii ortodoxe şi unul dintre cei mai mari teologi creştini, informează Regional.

Sfântul Vasile s-a născut în Pont în jurul anului 329. Acesta a studiat la Cezarea, la Constantinopol şi Atena, având profunde cunoştinţe în filosofie, astronomie, geometrie, medicină şi retorică. A fost bun prieten cu Sfântul Grigore de Nazianz.

Sub influenţa sorei sale Macrina, Vasile se apropie mai mult de biserică, iar în Pont, el înfiinţează o mănăstire. Scrierile sale din acea perioadă pun bazele vieţii monahale sistematice. Din acest motiv, Sf. Vasile este considerat părintele monahismului oriental.

În 370 Sf. Vasile este ales episcop al Cezareii. El a depus un enorm efort la organizarea bisericii şi a luptat pentru drepturile clerului, totodată punînd un mare accent pe temeinica pregătire canonică şi spirituală a preoţilor, scrie moldovenii.md.

Scrierile sale au o mare importanţă teologică şi au fost traduse pe tot globul. Sf. Vasile a murit în prima zi a anului 379.

Previous Post

CÂȚI MOLDOVENI s-au vaccinat în prima săptămână a noului an

Next Post

Unde vor fi amplasate azi punctele mobile pentru vaccinarea antiCOVID-19

Related Posts
Total
39
Share