Complexul memorial „Capul de pod Șerpeni”, Anenii Noi

La aproximativ 40 km Est de Chisinău, pe malul drept al Nistrului se găsește acest Complex memorial de importanță istorico-națională, care a fost ridicat în amintirea eroilor căzuți, în timpul operațiunii Iași-Chișinău din anul 1944, pentru eliberarea Chișinăului de sub ocupația fascista. Lupta de la Șerpeni a fost una din cele mai sângeroase din istoria celui de-al II-lea război mondial, pe fundalul bătăliilor de amploare, el reprezentând doar un episod particular din cadrul războiului.

Acest memorial, a cărui edificare a început încă în anii puterii sovietice, este așezat pe un petic de pământ, care în vara anului 1944 avea un front de numai 8 km și o adâncime de 3 km, el fiind constituit din câteva elemente de bază: pe de o parte este un altar stilizat care are în centru un safeu din marmură, edificat în biserica, în care numele celor peste 11 mii de eroi, care și-au dat viața pe aceasta fâșie îngustă de pământ de la Nistru, este imortalizat pe plăcile de granit. Pe mijloc se află focul veșnic, ce străjuiește doi piloni înalți, uniți la vârf de o cruce, care vegheaza asupra celor căzuți, care nu și-au pierdut prezența de spirit și curaj pentru apărarea acestui meleag. Nu lipsește de aici și clopotnița înălțată deasupra unor peisaje nistrene pitorești, care amintește despre renașterea continuitații istorice moldave, cât și despre recunoștința restabilită față de generațiile trecute.

O eventuală excursie efectuată în acest loc, care evoca în egală măsură istoria și natura, oferă posibilitatea atât de a călători în trecutul istoric căt și de a fi deserviți de gospodăriile țărănești din localitate, cunoscând astfel cultura și tradiția poporului moldav.

Previous Post

165 de pacienți infectați cu COVID-19 se află în stare gravă. Iată care este numărul celor tratați!

Next Post

Încă un deces de COVID-19. Un bărbat din Tiraspol a pierdut lupta cu boala

Related Posts
Total
1
Share