Cine este Aleksei Navalnîi, un alt opozant al lui Putin mort în circumstanțe suspecte

Aleksei Navalnîi, cel mai important adversar politic al lui Vladimir Putin după răposatul Boris Nemțov (1959-2015), a fost declarat mort vineri, la vârsta de 47 de ani, la nici două luni după ce a fost transferat în colonia penitenciară IK-3 din Harp, cunoscută ca „Lupul polar”.

Vestea acestei dispariții premature, dar anticipate cumva, survine totodată cu patru săptămâni înainte de ținerea așa-ziselor alegeri prezidențiale din Federația Rusă, de fapt o nouă scenetă pusă în practică de Putin și acoliții săi în vederea păstrării puterii pentru cel puțin încă șase ani.

Ultimele mesaje ale lui Navalnîi datează din 14 februarie. Într-un prim mesaj, opozantul rus anunța încă 15 zile de carceră pentru el. „Colonia penală Iamalia a decis să doboare recordul de lingușire față de Vladimir (Putin, n. red.) și mulțumire a autorităților de la Moscova”, denunța Navalnîi. Într-un alt mesaj, opozantul rus transmitea o declarație de dragoste către soția sa, Iulia: „Draga mea, totul este ca un cântec cu tine: între noi se află orașe, luminile de decolare ale aeroporturilor, furtuni de zăpadă și mii de kilometri. Dar simt că tu ești aproape în fiecare secundă și te iubesc din ce în ce mai mult”.

Apoi, un comunicat sec publicat la două zile distanță informează asupra decesului său. „La 16 februarie 2024, în colonia penitenciară 3, deținutul A. Navalnîi s-a simțit rău după o plimbare, pierzându-și cunoștința aproape imediat. (…) Au fost efectuate toate măsurile de resuscitare necesare, dar acestea nu au dat rezultate pozitive. Medicii de urgență au confirmat decesul deținutului. Cauzele morţii sunt în curs de a fi stabilite”, susține Serviciul Penitenciarelor din districtul autonom Iamalia-Neneția.

La fel de sec, agenția de presă de stat TASS relatează că Vladimir Putin a fost informat în legătură cu decesul lui Aleksei Navalnîi. Purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, a confirmat sosirea veștii la Kremlin, dar a susținut că nu deține informații despre cauza morții.

La diversele audieri în procesele la care a participat în ultimele luni, Navalnîi părea slăbit şi îmbătrânit. El avea numeroase probleme de sănătate din cauza unei greve a foamei şi a unei otrăviri căreia i-a supravieţuit miraculos, relatează presa internațională.

Ultima arestare a lui Navalnîi s-a produs pe 17 ianuarie 2021, pe Aeroportul Șeremetievo de lângă Moscova. Înainte de a-l aresta, autoritățile ruse au fost nevoite să redirecționeze avionul pentru a evita o confruntare cu mulțimrea care îl aștepta pe Aeroportul Vnukovo. Navalnîi stârnea pasiuni dintr-un motiv evident: curajul în fața dictatorului Putin. Avea curajul să se întoarcă acasă cu riscul de a fi arestat pentru dosare considerate fabricate în scop politic la doar câteva luni după ce fusese otrăvit cu Noviciok. O anchetă efectuată de însuși Navalnîi în colaborare cu jurnalistul bulgar Hristo Grozev arată că operațiunea de otrăvire cu Noviciok, desfășurată în august 2020, a fost planificată cu mult timp înainte și înfăptuită de Serviciul Federal de Securitate (FSB), principalul succesor al KGB. Opozantul rus era convins că a fost otrăvit la ordinul lui Putin.

Intrat în comă într-un avion cu care se întorcea pe 20 august 2020 de la Tomsk la Moscova, Navalnîi a fost internat inițial la Omsk, după o aterizare de urgență, apoi transferat într-un spital din Berlin în urma unor presiuni diplomatice și din partea familiei sale. Revenindu-și câteva săptămâni mai târziu, Navalnîi și-a continuat munca de denunțare a corupției din regimul Putin, făcând dezvăluiri despre palatul de la Marea Neagră construit pentru însuși liderul de la Kremlin.

Putin părea deranjat de fiecare dată când era întrebat despre el, numindu-l cu fel și fel de apelative, printre care „condamnatul”„agentul CIA”, „persoana respectivă”, dar niciodată pe nume. În același timp, presa supusă Kremlinului îl înfiera cu orice ocazie posibilă, semn că lupta anticorupție a acestui avocat născut la Moscova era văzută ca un pericol imens pentru establishmentul politic din Federația Rusă.

Inițial politician naționalist, apoi liberal, Aleksei Navalnîi s-a remarcat mai ales în timpul protestelor din 2011-2012, când a dus o campanie acerbă împotriva fraudei electorale. Ulterior, s-a concentrat pe demascarea corupției guvernamentale din Federația Rusă prin intermediul unor investigații ample publicate pe canalele fondului său anti-corupție.

A atins vârful carierei politice în 2013, cu 27% din voturi în cursa pentru primăria Moscovei. Mulți spun și acum acea alegere nu a fost liberă și corectă. După campania din 2013, a rămas ca un ghimpe în coasta Kremlinului. Sesizând pericolul, Putin și acoliții săi au inventat legi peste noapte și l-au adus în fața justiției pentru a-l împiedica să candideze, în special la așa-zisele alegeri prezidențiale din 2018.

Înainte de a se întoarce pentru ultima dată la Moscova, Navalnîi nu credea în varianta că ar putea fi ucis în acel moment. În opinia lui, un astfel de act din partea lui Putin l-ar putea transforma în martir. De după gratii, unde stătea pentru acuzații de fraudă și extremism (o invenție împotriva detractorilor lui Putin, n. red.), Navalnîi a găsit portițe pentru a lansa mesaje critice la adresa liderului de la Kremlin, denunțând mai ales vărsarea de sânge din Ucraina.

Sursa: Adevarul.ro

Articolul precedent

Cuvintele pe care nu trebuie să le spui niciodată unei persoane furioase

Următorul articol
pensionari saraci

Vârsta de pensionare în Moldova va fi egală pentru femei și bărbați

Conținut asemănător