Cimitirul evreiesc din Călărași va fi inclus într-un traseu turistic cultural

Anna Casian-Musteață

Cimitirul evreiesc din Călăraşi care datează din anul 1790 ar putea deveni în scurt timp atracţie turistică. Autorităţile locale au identificat bani pentru restaurarea acestuia și includerea lui într-un traseu turistic cultural. Inițiatoarea proiectului este muzeograful Mariana Iurcu.

“De aici începe şi traseul nostru turistic al oraşului Călăraşi, cel care l-am creat în 2020. Este o atracţie turistică pentru cetăţenii noştri, pentru turiştii străini şi mai ales pentru diaspora evreiască.”, a spus muzeograful, Mariana Iurcu.

Costul total al proiectului este de 50 de mii de lei. Mariana Iurcu povestește că acești bani vor fi folosiți pentru elaborarea unei hărți turistice a oraşului, va fi reparat gardul cimitirului și instalată o poartă. Muzeograful este convins că locul va atrage mulți vizitatori.

“Până în 2019 masiv ne-au vizitat turişti străini din Europa, din toate continentele. Până şi din Argentina au venit. Din 2020, 2021 noi am observat un alt fenomen, că turiştii moldoveni s-au mobilizat.”, a spus muzeograful, Mariana Iurcu.

Iniţiativa a fost salutată de comunitatea evreiască din oraş. Oamenii speră că astfel va spori şi interesul pentru cultura şi tradiţiile evreilor.

“Desigur că trebuie să îl protejăm, să îl îngrădim ca să nu intre acolo cei care nu trebuie să intre, să nu strice monumentele special sau întâmplător, să nu vandalizeze. Este foarte bine că autorităţile noastre locale încep a atrage atenţia la asemenea obiecte locale.”, a afirmat reprezentanta comunităţii evreieşti, Irina Şihova.

Directorul Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, Ion Ştefăniţă, afirmă că cimitirul evreiesc din Călăraşi nu este singurul care se află într-o stare deplorabilă.

“În general, situaţia cimitirelor nu este cea care ar trebui să fie, să fie întreţinute. Este cazul ca aceste arhive în aer liber să fie bine întreţinute şi respectiv protejate şi valorificate.”, a comunicat directorul Agenţiei de inspectare şi restaurare a monumentelor, Ion Ştefăniţă.

Sursa – Publika

Previous Post

În doar 3 luni, în țară s-au produs 204 de accidente rutiere cu implicarea pietonilor

Next Post

Republica Moldova marchează ziua Drapelului de Stat

Related Posts
Total
9
Share