Actual Hâncești News SLD

Cel mai mare spital rural din țară închis! Mii de oameni din raionul Hâncești trebuie să își caute alți doctori.

Spitalul din Cărpineni deservește anual în jur de 40 de mii de oameni. Satenii de aici și din apropiere se considerau norocoși deoarece nu trebuiau să alerge pe drumuri până în orașul Hâncești ori la Chișinău.

În iunie anul acesta, Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) nu a mai eliberat o acreditare specială spitalului pentru continuarea activității. Potrivit specialiștilor de la ANSP, unele secții nu corespun normelor sanitare. Astfel, bolnavii care vor veni aici vor găsi ușile închise și redirecționați spre cel mai apropiat spital, cel din Hâncești. Până acolo, pe drumurile care sunt pline de gropi oamenii pot ajunge într-o oră.

Ministerul Sănătății, Parlamentul, dar și Consiliul Raional Hâncești sunt la curent cu această stare de lucruri. Șefa de la Sănătate, Ala Nimerenco a declarat că nu va ceda presiunilor locuitorilor de a închide acest spital. Decizia de a închide instituția a fost luată în baza evaluării efectuate de ANSP, iar ministerul consideră că instituția medicală este un pericol real pentru oamenii care vin să se trateze aici.

Între timp, unii medici din spital fac voluntariat. Aceștia continuă să trateze pacienții sperând că autoritățile centrale își vor schimba părerea și vor anula decizia anterioară. Cu speranța trăiesc și pacienții. Unii au postat poze pe Facebook mulțumindu-le doctorilor care lucrează pe gratis și ajută oamenii.

Dacă nu este acreditat, spitalul nu primește bani de la Comisia Națională pentru Asigurări în Medicină. Astfel, autoritățile locale trebuie să se conformeze deciziilor și să închidă ușile instituției.

Anterior, redacția regional.md a fost anunțată că în spatele inchiderii spitalului din Cărpineni sunt de fapt alte interese. Din informații încă neconfirmate, reiese că în localitate se pregătește deschiderea unui centru privat unde oamenii ar trebui să plătească pentru servicii. Deocamdată această informație nu este confirmată.

Credit Foto: ANSP, Hincesti.md

Articole asemănătoare

Mărturiile unui preot din Moldova, vindecat de COVID: „Plămânii mei arătau ca o sticlă albă”

Anna Casian-Musteață

Timp de o lună, 63 de plantații de cânepă și 22 de plantații de mac au fost depistate de polițiști

Anna Casian-Musteață

Situația la frontieră, în ultimele 24 de ore: 4 714 persoane au intrat în țară

Anna Casian-Musteață
Se încarcă....