Ce s-a găsit în buzunarul lui Mihai Eminescu, la scurt timp după moartea poetului: „Ai revărsat, părinte”

Au trecut 135 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu. Ce s-a găsit în buzunarul marelui poet la scurt timp după ce acesta a trecut în neființă.

Ce s-a găsit în buzunarul lui Mihai Eminescu după moarte acestuia. Marele poet a trecut în neființă pe 15 iunie 2024, dar a scris versuri chiar și atunci când sfârșitul îi era aproape.

Ce s-a găsit în buzunarul lui Mihai Eminescu după moartea acestuia

Pe 15 iunie 1889, Mihai Eminescu s-a stins din viață în sanatoriul de boli mintale al doctorului Șuțu. Acesta era situat pe Strada Plantelor din București, iar la momentul decesului, marele poet avea numai 39 de ani.

Înainte de asta, a suferit mult, dar nu a renunțat la scris. Asta i-a alinat suferința cauzată de singurătatea simțită în ultimii ani din viață. O demonstrează carnețelul cu versuri găsit în buzunarul său.

Nicolae Georgescu spune că în Mihai Eminescu a păstrat în halat versuri premonitoare: „Atâta foc, atâta cer/ Atâtea lucruri sfinte/ Peste’ntunericul vieţii/ Ai revărsat, părinte!”.

Cine l-a condus pe ultimul drum pe marele poet

Marele poet a fost condus pe ultimul drum de puținii prieteni care îi mai râmaseră. Mihail Kogălniceanu, Toderiţă Rosetti, fratele Elenei Cuza, Titu Maiorescu, Lascăr Catargiu, dar și studenți şi elevi ai Şcolii Normale de Institutori din Bucureşti.

Din partea celor din urmă, poetul Gheorghe Calmuschi, care era tot din Botoșani, a rostit câteva cuvinte emoționante. Mihai Eminescu a rămas în amintirea colectivă drept „Luceafărul poeziei românești”.

„Şi noi care te am iubit şi te-am preţuit atât de mult îţi vom dezmierda cu lacrimi multă vreme mormântul tău şi-l vom corona cu flori de tei, pronunţând numele Eminescu, care conţine în el aşa de mult, cât o lume întreagă”, notează adevărul.ro. 

Grigore Ventura, primul redactor al ziarului menționat anterior, este cel care a rostit necrologul unuia dintre cei mai mari poeți pe care România i-a avut vreodată. Cuvintele sunt încărcate de emoție.

 „Acela ce zace aici înaintea noastră n-a fost al nimănui, ci al tuturor românilor. Nu e dar de mirare că toţi îl plângem. Dar lacrimile noastre, ale tuturor, se vor schimba în rouă roditoare şi binefăcătoare sub razele luminoase ce va răspândi soarele amintirii poetului iubit”, a spus Grigore Ventura.

Articolul precedent

Trăim momente ISTORICE: Republica Moldova începe oficial negocierile de aderare la UE, pe 25 iunie

Următorul articol

La ce temperatură trebuie să stea frigiderul vara. Eroarea care strică alimentele

Conținut asemănător