Actual

Cât de mult au crescut prețurile la produsele agricole în perioada COVID-19

Prețurile la produsele agricole în lunile ianuarie-martie 2020 au crescut cu peste 16 la sută față de aceiași perioadă din 2019.

Preţurile angro pentru produsele agricole au crescut în perioada ianuarie – martie, faţă de aceeaşi perioadă din 2019.

Potrivit Biroului Național de Statistică, agricultorii au majorat cu 15,9 la sută prețul produselor vegetale, în schimb cele animale s-au ieftinit în medie cu 6,7%.

Dacă vorbim despre produsele vegetale, majorarea fost determinată de creșterea de două ori a preţurilor la strugurii de soiuri de masă, la fructele sămințoase cu aproape 68 la sută.

La fel, s-a înregistrat o creștere și a prețului la floarea soarelui, cu peste 23 la sută, a culturilor leguminoase pentru boabe – cu puțin peste 14 la sută. Prețul de vânzare a crescut cu aproape 13 la sută și în cazul rapiței , a cartofilor – cu aproape 10 la sută și a porumbului – cu puțin peste 8 la sută.

Evoluţia preţurilor de vânzare a produselor agricole în ianuarie-martie 2020 faţă de aceeaşi perioadă din 2019

  • fructe sămințoase – cu 67,7%;
  •  floarea soarelui – cu 23,3%;
  • culturi leguminoase pentru boabe – 14,1%;
  • rapiță – 12,8%;
  • cartofi – cu 9,8%;
  • porumb – cu 8,1%.

De cealaltă parte, în primul trimestru al acestui an, prețurile la produsele animaliere au înregistrat o scădere cu aproape 7 la sută față de aceiași perioadă din 2019.

Potrivit Biroului Național de Statistică, au scăzut preţurile de vânzare cu puțin peste 18 la sută la porcii vii, iar la păsările vii cu aproape 8 la sută.

Totodată, au crescut cu puțin peste 30 la sută preţurile la ovine şi caprine vii, prețurile bovinelor a crescut aproape 7 la sută, laptele – cu peste 5 la sută, iar ouă alimentare – cu aproape 4 la sută.

sursa: sputnik.md

Articole asemănătoare

Situația la frontieră în ultimele 24 de ore. 8750 persoane au traversat granița

Redacția Regional

Un medic de familie din raionul Ungheni a decedat din cauza COVID-19

Anna Casian-Musteață

Intervenție terestră transfrontalieră SMURD: Un bărbat a fost transferat de la Iași, la Spitalul de Neurologie din Chișinău

Anna Casian-Musteață
Se încarcă....