Social

Campania Națională „Săptămâna de luptă împotriva traficului de ființe umane”, desfășurată pentru al VIII-lea an consecutiv

Campania Națională „Săptămâna de luptă împotriva traficului de ființe umane”, desfășurată pentru al VIII-lea an consecutiv

În perioada 18-25 octombrie curent se va desfășura pentru al VIII-lea an consecutiv, Campania naţională „Săptămâna de luptă împotriva traficului de ființe umane”, organizată de Secretariatul permanent al Comitetului Național pentru combaterea traficului de ființe umane, în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Inspectoratul de Stat al Muncii, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de muncă, Agenția Națională Asistență Socială și centrele de asistență și protecție a victimelor și prezumatelor victime ale traficului de ființe umane.

Campania este lansată în contextul marcării la 18 octombrie a Zilei Europene de luptă împotriva traficului de ființe umane. Scopul campaniei este de a sensibiliza și informa publicul despre traficul de persoane, riscurile și consecințele acestui fenomen, fiind un pas important în contextul asumării pe termen lung a angajamentului de a preveni şi combate traficul de fiinţe umane (TFU). 

Agenda de Dezvoltare Durabilă 2030, pe care Moldova s-a angajat să o pună în aplicare, împreună cu alte 192 de state membre ale ONU, include obiective clare de prevenire a abuzurilor și exploatării, eliminarea tuturor formelor de violență împotriva femeilor și fetelor și eradicarea muncii forțate și a muncii copiilor.

La nivel național, aceste obiective sunt transpuse în strategia de ramură ce implică angajamente pentru mai mulți actori guvernamentali. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale are un rol activ în aceste acțiuni prin elaborarea politicilor naționale antitrafic, implementarea programelor de asistență a victimelor TFU și desfășurarea acțiunilor de informare cu privire la fenomenul TFU.

Victimele traficului de ființe umane beneficiază de asistență prin intermediul Sistemului Național de Referire (SNR), fiind create la nivel raional și comunitar echipe multidisciplinare (EMT) care asistă victimele TFU. Pe parcursul anului trecut, în cadrul Centrelor prestatoare de servicii sociale specializate au fost asistate 79 victime ale TFU, iar în perioada ianuarie-septembrie 2019 au primit asistență 57 de victime ale TFU.

Totodată, din mijloacele financiare ale bugetului de stat, în primele nouă luni ale anului 2019 au fost repatriate 16 persoane aflate în dificultate, victime ale traficului de ființe umane. Asistența a inclus perfectarea actelor, însoțirea victimelor și acoperirea cheltuielilor de transport.

Perfectarea mecanismului de acordare a asistenței și de protecție a victimelor sau a prezumatelor victime ale traficului de ființe umane este una din prioritățile Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, care  a inițiat un proces de elaborare a unui nou mecanism național, în colaborare cu OIM și Centrul international “La Strada”.

Articole asemănătoare

Lanuri de cânepă, identificate la frontiera moldo-ucraineană

Redacția Regional

IMPORTANT! Cine are dreptul să solicite reexaminarea pensiei de la 1 iulie 2020

Anna Casian-Musteață

Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova îndeamnă credincioșii la post aspru pe 2, 3 și 4 iulie

Anna Casian-Musteață
Se încarcă....