#Coronavirus Social

Bugetarii vor avea o mini vacanță, astfel salariul va fi achitat integral

Începând cu data de 30 martie și până pe 3 aprilie persoanele care activează în sectorul bugetar nu vor mai ieși la muncă. Declarația a fost făcută de premierul, Ion Chicu, după ședința Comisiei Situații Excepționale. Oficialul a precizat că, indiferent dacă angajații vor munci de acasă sau se vor odihni, zilele vor fi achitate de stat.

„Săptămâna viitoare, perioada 30 martie-3 aprilie – se declară zile de odihnă pentru toate unitățile din sectorul bugetar, cu excepția instituțiilor medico-sanitare, serviciilor de salvare și urgență, autorităților administrative din domeniul apărării, ordinei publice. Timp de 9 zile angajații din sectorul public trebuie să rămână acasă. Chiar dacă aveți ispita de a pleca din oraș, vă rugăm să nu migrați prin țară”, a spus premierul

Ion Chicu a adăugat că recuperarea acestor zile se va face în modul stabilit de Guvern, după ridicarea stării de urgență:

„Noi declarăm săptămâna viitoare liberă pentru sectorul bugetar, dar facem apel către sectorul privat să-și organizeze în așa fel programul ca minimul de angajați să fie prezenți la muncă. Rămâne același regim de activitate a sectorului privat, restricții pentru piețe și comerțul cu amănuntul nu sunt. Pentru această perioadă se stabilește un regim special de muncă și de remunerare a muncii. În perioada respectivă angajații din sistemul bugetar vor primi salariul integral, indiferent dacă se află la serviciu, lucrează de acasă sau nu muncesc”.

Amintim că inițiativa ca angajații din sectorul public să aibă o săptămână de vacanță cu păstrarea salariilor a fost analizată, inițial, de  președintele R. Moldova, Igor Dodon.

În total, în R. Moldova sunt 177 de bolnavi cu COVID-19, după ce astăzi încă 28 de pacienți au fost testați pozitiv. Este vorba de trei cazuri de import și 25 de cazuri cu transmisie locală.

Se incarca....