Economie

BNM pune în circulație o nouă monedă, dedicată aniversării drapelului Republicii Moldova

Banca Națională a Moldovei (BNM) pune de astăzi în circulație o monedă cu valoarea nominală de 10 lei, cu ocazia Zilei Drapelului de Stat, marcată în Republica Moldova la 27 aprilie.

Aceasta este dedicată aniversării a 30-a de la adoptarea tricolorului și completează, în ansamblu, seria monedelor de circulație cu caracter comemorativ, care mai include două emisiuni de acest gen. Prima monedă a fost emisă de BNM în 2018, când s-au împlinit 25 de ani de la introducerea monedei naționale, iar a doua – în 2019 cu ocazia a 30 de ani de la adoptarea legilor despre limba de stat și grafia latină.

Noua monedă este confecționată din oțel, placat cu nichel și alamă, ceea ce îi conferă un aspect bimetalic: argintiu și auriu și are un tiraj de 250 000 de exemplare.

Aversul monedei redă în plan central imaginea stilizată a tricolorului arborat, în care este încadrată Stema de Stat a Republicii Moldova, și inscripția în arc de cerc: „30 DE ANI DE LA ADOPTAREA TRICOLORULUI   REPUBLICA MOLDOVA„.

Pe revers, sunt gravate în arc de cerc sunt 30 de stele care simbolizează 30 de ani de la adoptarea tricolorului, în plan central-valoarea nominală „10 LEI” și în partea de sus – anul emisiei „2020„.

Moneda conține monograma din literele „R” și „M” – acronim al denumirii statului – „Republica Moldova”, în imagine latentă.

Noua monedă va fi pusă în circulație prin intermediul băncilor licențiate, iar după ridicarea stării de urgență va fi disponibilă și la ghișeul BNM.

Aceasta va circula în paralel cu bancnota de 10 lei și moneda metalică cu aceeași valoarea nominală, inclusiv monedele cu caracter comemorativ,  din emisiunea 2018 și 2019.

Articole asemănătoare

IMPORTANT! Guvernul a ajuns la un acord cu Fondul Monetar Internațional

Anna Casian-Musteață

58 milioane de lei vor fi oferiți din bugetul statului pentru îmbunătățirea nivelului de trai și de muncă în sate

Anna Casian-Musteață

EA ESTE cea mai tânără miliardară pe forțe proprii din lume! Ce vârstă are

Anna Casian-Musteață
Se încarcă....