Economie Social

BNM a pus în circulație moneda cu valoare de 10 lei, dedicată Zilei Leului Moldovenesc

Banca Națională a Moldovei a pus azi în circulație 250 mii de monede cu caracter comemorativ cu valoarea nominală de 10 lei. Moneda este dedicată aniversării a 25 de ani de la introducerea monedei naționale în Republica Moldova.


Este pentru prima oară, când Banca Națională a Moldovei emite o monedă de circulație cu caracter comemorativ. Aceasta este introdusă la data de 29 noiembrie 2018, în ziua în care leul moldovenesc împlinește un sfert de veac.


Moneda este confecționată din oțel, placat cu nichel și alamă, ceea ce îi conferă un aspect bimetalic: argintiu și auriu. Pe avers, partea centrală a monedei este împărțită în două părți, asemănătoare soarelui și lunii, cu semnificația continuității timpurilor, trecutului și prezentului. Pe interiorul monedei, pe partea dreaptă este gravată figura unui leu, în referință la rădăcina istorică a apelației monedei naționale moldovenești – „talerul-leu” olandez. Pe partea stângă a câmpului, sunt gravate stema Republicii Moldova și sigla BNM. Exteriorul monedei poartă inscripția „25 de ani de la introducerea monedei naționale”.

Ne poți susține printr-o donație aici:
Se incarca....