Bloggerița Anna Casian-Musteață: “Postul nu trebuie să fie un chin pentru copii!”

Azi începe Postul Crăciunului, o perioadă de abstinență de la carne, ouă, lactate și pește (și nu doar de la asta, însă despre celelalte aspecte ale postului voi scrie într-un alt articol). În familia noastră se postește. Eu am postit de când mă țin minte, cu excepția perioadei în care am fost însărcinată și am alăptat. Copiii nu au postit niciodată, dar nici nu am insistat prea mult să-i hrănim în post cu carne, lactate, ouă sau pește. Le-au mâncat doar la grădiniță, iar acasă carne nu le-am oferit deloc, iar pește, ouă și lactate – ocazional.

Când mai discutam cu alți părinți sau chiar și cu bunicii și le spuneam că Cecilia și Stelian nu mănâncă în post carne, apăreau întrebări de genul: nu o să se îmbolnăvească?, de unde iau proteine?, etc. Le explicam de fiecare dată că de fapt, copiii nu au nevoie de atât de multă hrană pe cât credem noi, maturii. Pentru ei e importantă nu cantitatea de mâncare, ci calitatea acesteia, iar o bucată de carne de pui din comerț sau un pahar cu lapte de la magazin cu siguranță le face mai mult rău decât bine.

Și în acest post, cu Doamne ajută, nu vom mânca de frupt și nici copiilor nu le vom oferi mâncare din carne, pește, lactate sau ouă. Aceste alimente pot fi cu ușurință înlocuite cu boboase (pe care ei le adoră), fructe, legume, cereale, iar dacă au o alimentație corectă, din acestea își iau doza de vitamine, proteine și de ce mai are nevoie organismul.

Postul nu trebuie să fie un chin pentru copii

Sfinții Părinți ne învață că cei mici nu sunt obligați să țină post până la vârsta de 7 ani, însă dacă părinții hotărăsc să le dea o educație creștină, ar trebui să postească întreaga familie. Cu toate acestea, postul nu trebuie să fie un chin pentru copii și dacă aceștia își doresc să consume anumite alimente, părinții nu ar trebui să le interzică. Mai mult chiar, postul nicidecum nu trebuie să fie o pedeapsă.

Continuarea pe blogul suntmama.com

Previous Post

METEO: Unde va ninge astăzi. Starea vremii în Republica Moldova pentru următoarele 7 zile

Next Post

Peste 11 mii de traversări ale frontierei, în 24 ore. Ce încălcări au fost depistate

Related Posts
Total
31
Share