Astăzi, intră în vigoare noile condiții de PENSIONARE!

Începând cu 1 iulie 2022, vârsta standard de pensionare pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă pentru femei este de 60 de ani, iar stagiul complet de cotizare – 33 ani, comunică Casa Națională de Asigurări Sociale.

Potrivit sursei, pentru bărbaţi vârsta de pensionare rămâne neschimbată, constituind 63 ani, iar stagiul de cotizare – 34 ani, condiţiile respective fiind stabilite de la 1 iulie 2019. Totodată, reducerea vârstei standard de pensionare se acordă femeilor care au născut şi au educat până la vârsta de 8 ani cinci şi mai mulţi copii. Pentru acestea vârsta de pensionare se diminuează cu 3 ani, constituind 57 ani. 

Pensia pentru limită de vârstă se stabileşte pe viaţă de la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare, dacă cererea şi actele necesare au fost depuse în termen de 90 de zile de la această dată. În cazurile în care a fost depăşit termenul de depunere a cererii, pensia se acordă de la data prezentării ultimului act necesar. Termenul de examinare constituie 60 de zile de la data depunerii cererii cu toate actele necesare, precizează CNAS.

Ținând cont de stagiul complet de cotizare prevăzut pentu femei, tot de la 1 iulie 2022 la stabilirea pensiei anticipate pentru carieră lungă acestea urmează să confirme 36 ani de stagiu contributiv de cotizare, iar în cazul bărbaţilor acest stagiul rămâne neschimbat – de 39 ani. 

Sursa: monitorul.fisc.md

Previous Post

Când mă accept așa cum sunt, mă schimb cu adevărat

Next Post

Tragedie la Comrat. Patru persoane s-au înecat, printre care doi copii

Related Posts
Total
1
Share