Alegeri 2019

Alegeri 2019: Circumscripția #50 | la Vest de Republica Moldova (UE)

Circumscripția uninominală nr. 50 la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 cuprinde 43 de state, situate la vest de Republica Moldova, în 23 dintre acestea vor fi deschise 83 secții de votare.

Informații despre candidații înregistrați

1. Olga Coptu – candidată PDM

Și-a făcut studiile la Facultatea de Istorie din cadrul Universității de Stat din Moldova și Facultatea de Științe Politice și Relații Internaționale a Universității „La Sapienza di Roma” din Italia. A fost profesoară de istorie în cadrul unui liceu din Capitală. A înființat ziarul migranților moldoveni „Gazeta Basarabiei” (2009), distribuit în Italia, Franța, Portugalia, Elveția, Belgia, Grecia. A locuit în Italia în perioada 2006- 2014, iar următorii doi ani a ocupat funcția de șefă a Biroului Relații cu Diaspora, după care a demisionat. În prezent, este directoarea executivă a fundației „Constantin MIMI”.

2. Valentina Geamană – candidată independentă

A fost profesoară de istorie timp de 18 ani. În 1999, a emigrat din Republica  Moldova în Italia, unde locuiește de 19 ani. Pe parcursul șederii sale în Italia, cu ajutorul mai multor organizații străine, s-a implicat activ în diverse activități de voluntariat și de binefacere în Republica Moldova. Este președinta Asociației Obștești „Prezicere Divină”, care sprijină victimele violenței domestice – un proiect al Asociației germane „Aktiv Hilfe”.

3. Gheorghe Bobeica – candidat independent

S-a născut în satul Horodiște, Călărași. Gheorghe Bobeică alături de familia sa a plecat în Franţa, în anul 1999, împreună cu cei patru copii. Este președintele Asociației franco-române „Neo-Dacii” din Strasbourg. Este jurnalist acreditat la Consiliul Europei și Parlamentul European. Se declară unionist, motiv pentru care a organizat două marșuri ale Unirii la Strasbourg. Se declară și oponent al actualei guvernări.

4. Maia Sandu – (ACUM), lidera PAS

A absolvit Facultatea de Management a Academiei de Studii Economice şi a făcut masteratul în relaţii internaţionale la Academia de Administrare Publică, dar şi masteratul în administraţie publică la Harvard Kennedy School of Government.

A fost a fost coordonatoare de program al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (2007) și consultantă pe reforma administrației publice centrale în cadrul Guvernului (2007-2009). În perioada 2010-2012, a fost consiliera Directorului Executiv la Banca Mondială, în Washington DC, SUA. Următorii trei ani a oupat postul de ministră a Educației a Republicii Moldova (2012-2015).

În 2015, a fost desemnată drept candidată a PLDM la funcția de Prim-ministră a Republicii Moldova. După ce, aceasta a înaintat mai multe condiții pentru a accepta funcția, printre care numirea unui alt guvernator la BNM și celelalte două componente ale alianței (PDM și PL) au lăsat să se înțeleagă că nu o vor susține, PLDM a înaintat o altă candidatură. În scurt timp, ea a fondat fondat „Partidul Acțiune și Solidaritate”.

În toamna lui 2016, Maia Sandu se plasează pe locul doi în cursa electorală pentru postul de președintă a Republicii Moldova, fiind devansată cu 4,22% din voturi de Igor Dodon.

5. Tatiana Platon – candidată PPȘor

A fost profesoară de limbă franceză (1997-2004) și traducătoare (1999-2005). În perioada 2008-2013, a lucrat în calitate de colaboratoare tehnică în cadrul Consulatului Republicii Moldova în Bologna. Contractul acesteia a încetat odată ce misiunea consulară s-a închis. Ulterior, aceasta a solicitat despăgubiri din partea Consulatului General al RM la Milano, MAEIE sau Guvernul Republicii Moldova, în sumă de aproape 264 de mii de Euro, pentru „retribuirea necorespunzătoare a muncii”. Tribunalul bolognez a obligat Republica Moldova să-i plătească o sumă mai mică în valoare de 47.628 de Euro.

Începând cu 2014, este expert în limbi străine în cadrul Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură  din Italia. Este implicată activ în cadrul „Centrului de Reprezentare și Susținere a concetățenilor în Bologna”, care a organizat concertele finanțate de PP Șor în Italia. Stabilită în Italia. Recent a primit medalia „Sf. Dreapta Ana”, pentru „contribuirea la mărirea Bisericii Ortodoxe din Moldova”.

6. Vadim Rotari – candidat PSRM

Și-a obținut licența la Universitatea Politehnică din București (2002-2007), iar masterul la Universitatea privată „Artifex” din același oraș (2007-2009). Începând cu 2010, este director financiar în cadrul unei companii care oferă servicii de gravură și imprimare de dimensiuni mari, cu sediul la Munich, Germania.

7. Leonard Macari – candidat independent

Are studii în Drept. S-a stablit în orașul Padova, Italia, începând cu anul 2001, unde a lucrat în diverse domenii. Este vicepreședintele asociației de moldoveni „Moldavi nel Veneto”, activă în regiunea Veneto, care ocupă primul loc în Italia după numărul de cetățeni moldoveni stabiliți. Este vicepreședintele Asociației de binefacere „Associazione Moldavi nel Veneto per la Solidarietà Sociale Internazionale-ONLUS”, fondată în iunie 2008, în orașul Padova, de un preot și alți doi concetățeni. Se declară creștin ortodox. S-a implicat în organizarea mai multor evenimente sportive din Italia.

8. Gheorghe Furdui – candidat PNL

În perioada 1997-2002, a fost șeful poliției rutiere la Buiucani. Ulterior a fost secretar executiv și procuror de secţie la Procuratură. Fost colonel de poliție, s-a pensionat în 2004. Peste trei ani, s-a stabilit cu familia la Paris. A lucrat doi ani la Ambasada RM din capitala Franței, fiind director administrativ. Și-a desfășurat stagiul de avocat în R. Moldova, unde a susținut examenele și a revenit la Paris. Din 2010, acordă consultanță și asistență juridică conaționalilor stabiliți în Franța. Este președinte executiv al Asociației „Alianța pentru Sprijinirea Basarabiei”. Consideră că Unirea cu România este un destin național. 9. Leonid Falcaș – candidat independent 

9. Oleg Brega – candidat independent

Activistul civic a fost gazda emisiunii „Inamicul public”. Este membru al organizației neformale „Hyde Park” și ex-membru al „GenderDoc-M”. Este administratorul platformei CurajTV. S-a stabilit la București acum doi ani, unde continuă să fie activist civic. Declară că se întreține din resurse dobândite pe Youtube, din donaţii, Uber Eats (o platformă de livrare de mâncare).

A mai candidat la alegerile parlamentare din 2014, dar nu a trecut pragul electoral, obținând 0,88% din voturi. La alegerile locale din 2015, candidând pentru funcția de primar general al municipiului Chișină din partea Partidului „Democrația Acasă” a obținut 1,37% din sufragii. La scrutinul prezidențial din 2016, s-a retras din cursă acuzând că i se pun piedici în colectarea semnăturilor pentru înregistrarea sa în cursa electorală. La alegerile prezidențiale din februarie 2019 a intenționat să candideze din partea blocului „ACUM”, însă nu a trecut testul comisiei de meritocrație.

10. Leonid Falcaș – candidat independent 

S-a născut la Chișinău. Este licențiat în Drept, la Universitatea Liberă Internațională din Republica Moldova. A fost stabilit în Rusia în anii 2001-2007, 2009-2015, unde a făcut munci necalificate. În prezent locuiește în Londra, unde activează ca barman și își face studiile în domeniul Business și Management.

11. Natalia Iațco – candidata Partidului Verde Ecologist 

Este membră a partidului pe care-l reprezintă. Și-a făcut studiile la Facultatea de Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative, specialitatea Politologie și Limba Spaniolă, din cadrul Universității de Stat. A obținut masterul în Științe Politice la SNSPA, Bucrești. A lucrat într-o companie de asigurări din Italia, iar la moment este șomeră.

12. Stela Stângaci – candidată independentă 

Este ambasadoarea Extraordinară și Plenipotențiară a Republicii Moldova în Republica Italiană, Republica Malta și pe lângă Ordinul Suveran Maltez prin cumul, începând cu 2013, fiind rechemată la final de decmbrie 2018. Este licențiată în Drept și în filologie romano-germanică, specializarea limba şi literatura franceză la USM. A urmat studii postuniversitare în relaţii internaţionale la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. A obținut doctoratul în ştiinţe politice la Universitatea „La Sapienza”, Roma, Italia. A activat în cadrul Ministerului Afacerilor de Externe, a lucrat în calitate de secretar şi consilier la Ambasada Republicii Moldova în Italia, după care a fost consiliera preşedintelui Parlamentului (pe atunci) Marian Lupu (2010-2013).

13. Vasile Calmațui – candidat PL 

Originar din Ungheni, locuiește în Paris din 1993. Începând cu anul 2000, fondează o companie care vinde accesorii pentru telefoane mobile. A obținut Licența în Științe Economice la Universitatea Paris XI, și un Master în Informatică cu specializare în inginerie la Universitatea Paris VII. Este membrul organizației moldo-române „LaParis” formată din comunitatea de români din Republica Moldova, România şi regiunea Cernăuţi stabiliți în Paris și împrejurimile acestuia. Și-a manifestat cu numeroase ocazii poziția critică față de contracandidata sa Maia Sandu.

Ne poți susține printr-o donație aici:
Se incarca....