Ala Nemerenco: „Am putea ajunge la 3-4 mii de cazuri zilnice de infectare cu Covid, în special cu Omicron”

Moldova este în pragul unui nou val al pandemiei. În acest context, ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a venit cu detalii privind pregătirea sistemului de sănătate pentru a face față unui număr sporit de infectări cu noul coronavirus. Nemerenco a spus că a fost dispusă  reactualizarea protocolului clinic naţional de tratament şi de carantinare şi că este pregătit un plan pentru 3 scenarii în dependenţă de nivelul de alertă în care se va afla ţara. 

Totodată, ministrul Sănătăţii a spus că nu ne aşteptăm la un scenariu apocaliptic privind cazurile noi de COVID, însă am putea ajunde la 3-4 mii de cazuri zilnice. Nemerenco a mai menţionat că, în prezent, varianta Omicron nu se transmite comunitar în Moldova, însă situația se poate schimba în următoarele săptămâni.

“În prezent am dispus actualizarea protocolului clinic naţional, în special la capitolul tratamentului COVID-19 şi a măsurilor de autoizolare în carantină pentru diverse categorii de populaţie. Planificam până la sfârşitul săptămânii sa avem ediţia a 7 a protocolului aprobată”.

Referitor la pregătirea spitalelor pentru a face faţă unui nou val al pandemiei COVID-19, Ala Nemerenco a declarat că este pregătit un plan concret pentru 3 scenarii.

“Se vor include treptat spitalele, diverse departamente în spitale în dependenţă de cod. În prezent suntem încă în cod galben. Va depinde mult deschiderea şi reactivarea noilor paturi de presiunea pe care pandemia o va exercita asupra sistemului spitalicesc. Pentru codul de incidenţă portocaliu vom reactiva suplimentar 1 391 de paturi şi înca 87 de reanimare. În caz de cod roşu vom include suplimentar înca 2000 de paturi, dintre care 412 terapie intensivă. În cazul în care se va pune o presiune mare pe sistemul spitalicesc vă putem spune că avem un fond de paturi în sistem suficient”, a precizat ministrul Sănătăţii.

Nemerenco a mai spus că, în prezent, la Centrul COVID de la Moldexpo pacienţii nu sunt trataţi: “Acum centru Covid e conservat, blocul tratament este închis, iar la cel de triere sunt pacienţi care sunt transportaţi de ambulanţă doar pentru cazurile în care avem o suspecţie de COVID. Spitalele pot efectua triajul pacienţilor”.

Ministrul Sănătăţii a dat asigurări că există suficiente medicamente anti-COVID în caz de creştere a numărului de bolnavi de COVID şi a îndemnat populaţia să se vaccineze şi să poarte mască. 

Ala Nemerenco a declarat că, în ultimele șapte zile, incidenţa cazurilor a înregistrat o creştere cu aproape 80 de procente faţă de săptămâna anterioară. 

Sursa – Publika

Previous Post

Un bărbat, care a ieșit la pescuit, s-a înecat în lacul de acumulare de la Dubăsari

Next Post

Din inimă pentru Andrei! Un băiețel de 8 ani are nevoie de susținerea oamenilor buni pentru a se trata de tumoră osoasă

Related Posts
Total
1
Share