Adevărul despre cafea. Obiceiul care îți va bulversa tot organismul: „E greșeala numărul unu”

Adevărul despre cafea. Ceașca de cafea sorbită la prima oră a dimineții nu te ajută doar să treci plin de energie peste primele ore ale zilei. Deși vei obține cel mai mare impuls de cofeină după mai mult timp, cercetările arată că efectele sale reziduale pot persista mult timp, chiar până aproape de culcare.

Conform cercetărilor din 2024, 99% din cofeină este absorbită de organism în 45 de minute de la consumarea ei. Cu toate acestea, timpul de înjumătățire a cofeinei (denumit și cantitatea de timp necesară pentru ca o substanță să se reducă la jumătate în organism) este mult mai lungă.

99% din cofeină este absorbită de organism în 45 de minute de la consumare

Pentru unii oameni, timpul de înjumătățire a cofeinei poate varia între 1,5 și 9,5 ore. Având în vedere acest lucru, mulți se întreabă de la ce oră nu ar mai trebui să bea cafea.

Dr. Michael Breus,  expert în somn și psiholog, spune că, adesea, consumul de cafea, după prânz, este greșeala cea mai mare pe care ar fi bine să o evitați dacă vreți să aveți un somn bun, scrie Wellandgood.

Dr. Breus explică modul în care cofeina poate afecta somnul și de ce ar trebui să stabiliți un timp limită strict al cofeinei, dacă vreți un somn de calitate.

De ce este important să renunți la consumul de cofeină în timpul zilei

Cafeaua și somnul merg mână în mână. Deși cafeaua poate oferi o serie de beneficii pentru sănătate, cum ar fi efectele antiinflamatorii, studiile arată că poate afecta calitatea somnului în mod negativ.

Acest lucru se datorează faptului că, așa cum arată studiile, cofeina blochează neurotransmițătorul adenozină2 care ajută la reglarea ciclurilor somn-veghe. „Cofeina este un stimulent și blochează aspectele care promovează somnul”, spune dr. Breus.

De obicei, adenozina se acumulează în corp pe parcursul zilei, ceea ce ajută la semnalarea orei la care trebuie să ne culcăm.

Cu toate acestea, cofeina poate perturba acest proces. Cel mai bun mod de a reduce efectele pe termen lung ale cofeinei este de a diminua consumul de cafea – și de a limita orice alimente sau băuturi care conțin cofeină – în timpul zilei, spune Dr. Breus.

 „Greșeala numărul unu pe care o fac băutorii de cafea și care afectează somnul este acea de a o consuma după prânz”, explică el.

Având în vedere că timpul de înjumătățire a cofeinei poate fi de până la șase până la opt ore în unele cazuri, Breus spune că oamenii nu ar trebui să mai consume cofeină în timpul zilei.

„Deoarece cofeina poate avea un efect stimulant de durată, vă poate afecta somnul și poate crește riscul de insomnie”, spune dr. Breus.

Ca atare, cel mai bine este să o eliminați cu mult timp înainte de a atinge pragul timpului de înjumătățire, de șase până la opt ore.

Probleme mai mari pentru cei predispuși la anxietate

Pentru cei predispuși la probleme de somn și/sau anxietate, consumul de cafea pe timp de noapte poate pune probleme.

Medicul explică faptul că aceasta „poate crește starea de veghe și anxietatea” – reacții care sunt probabil legate de niveluri crescute de cortizol (un hormon de stres) din cafea.

Dr. Breus spune că există alte câteva modificări pe care le puteți implementa zilnic pentru a avea un somn mai bun: „mai multe schimbări ale stilului de viață pot ajuta la reducerea șanselor cofeinei de a exacerba problemele de somn.

Insomnia este unul dintre cele mai frecvente simptome ale excesului de cofeină. Acest lucru se datorează faptului că o doză mare de cofeină poate împiedica organismul să obțină un somn odihnitor. Studiile au arătat că un consum prea mare de cafea poate crește timpul necesar organismului pentru a adormi.

Dacă beți prea multă cafea, mai ales după-amiaza târziu, este foarte posibil să nu puteți adormi sau să aveți un somn agitat. Aşadar, cafeaua trebuie băută cu moderaţie și doar până la o anumită oră!

Articolul precedent

Persoanele cu aceste boli TREBUIE să mănânce cireșe

Următorul articol

Trăim momente ISTORICE: Republica Moldova începe oficial negocierile de aderare la UE, pe 25 iunie

Conținut asemănător