1 decembrie – Ziua Mondială de Combatere a SIDA. Iată planul activităților organizate!

Svetlana Gabură
1 decembrie – Ziua Mondială de Combatere a SIDA. Iată planul activităților organizate!

Ziua Mondială de Combatere SIDA este marcată anual, la 1 decembrie, în semn de solidaritate față de persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA. În Republica Moldova, cu această ocazie vor avea loc mai multe activități de sensibilizare și informare, cu sloganul „E în puterea ta!”, în cadrul campaniei sociale „E în puterea ta să oprești epidemia HIV!”. Campania socială are drept scop sporirea nivelului de informare a populației, în special în rândul tinerilor, despre infecția HIV/SIDA, creșterea gradului de toleranță față de persoanele infectate, extinderea accesului la servicii de prevenire și testare HIV, tratament, îngrijiri și suport pentru persoanele infectate, consolidarea relațiilor intersectoriale și capacităților comunităților-cheie.

Infecţia cu HIV reprezintă o problemă prioritară de sănătate publică la nivel global.Conform datelor UNAIDS, în 2018 s-au înregistrat 37,9 milioane persoane infectate cu HIV, dintre care 36,2 milioane adulți și 1,7 milioane copii. 8,1 milioane de persoane nu știau că trăiesc cu această infecție. În 2018 au accesat tratamentul antiretroviral 23,3 milioane de persoane infectate cu HIV. Cazurile noi de infecție cu HIV au fost reduse cu 40% de la punctul culminant înregistrat în 1997. De la începutul epidemiei 32,0 milioane de persoane au decedat de SIDA.

În Republica Moldova infecţia cu HIV este sub supraveghere şi monitorizare permanentă. Conform datelor statistice, la 1 ianuarie 2018 au fost înregistrate 12734 cazuri de infecție cu HIV din 15835 estimate. Prevalenţa infecţiei cu HIV în republică a constituit 230,43 cazuri la 100 mii locuitori.  În 2018, prevalanța infecţiei cu HIV la 100 mii locuitori а constituit 20,51 cazuri (2017 – 20,73 cazuri), inclusiv în teritoriile din dreapta Nistrului 19,16 cazuri (2017-17,39 cazuri) şi în teritoriile de Est – 47,81 cazuri (2017 – 45,67 cazuri).

Conform datelor de laborator ale IMSP Spitalul de Dermatologie şi Maladii Comunicabile, în perioada ianuarie – octombrie curent аu fost confirmate 742 cazuri noi cu HIV, inclusiv 179 în teritoriile de Est. Infecţia cu HIV afectează persoane tinere, de vârstă reproductivă, menţinându-se la un nivel înalt transmiterea heterosexuală.

AICI găsești planul activităților preconizate pentru această zi.

Previous Post
Viorellya a ajuns în topul unui post de radio din Bulgaria

Viorellya a ajuns în topul unui post de radio din Bulgaria

Next Post
Număr îngrijorător de accidente în Capitală. Iată câte mașini s-au ciocnit în această săptămână!

Număr îngrijorător de accidente în Capitală. Iată câte mașini s-au ciocnit în această săptămână!

Related Posts
Total
5
Share